Ładuję...

Tapioka (skrobia z manioku) BIO 400g Bio Planet

SKU
01740

Ekologiczna tapioka to pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek.

Obecnie brak na stanie
Udostępnij
Zaloguj się, aby otrzymać Zielone Monety za udostępnienie!
Special Price 3,72 zł Regular Price 7,43 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,72 zł

Opis

Tapioka (skrobia z manioku) BIO 400g Bio Planet

Ekologiczna tapioka to pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Tapioka bezglutenowaPrzeczytaj o alternatywnych produktach dla celiaki jest to mączka, produkt skrobiowy. Skrobia z monioku bezglutenowaPrzeczytaj o alternatywnych produktach dla celiaki, powstaje w procesie zmienielenia bulwy manioku, tworząc przy tym mąkę, perełki lub płatki.

Bardzo ważnym jest, iż bulwy moniaku można jeść wyłącznie po wcześniejszym ugotowaniu, ponieważ zawarta w nim substancja glikozydu manihotoksyn jest trująca. Sama tapioka jednak może również przechodzić procesy suszenia.

Tapioka używana jest często do zagęszczania sosów, musów, kisieli, puddingów, to właśnie z niej wytworzone jest ostatnio bardzo modne bubble tea, a także sama jest topioka idealnym zamiennikiem tradycyjnej mąki, można uzywać ją do rozmaitych potraw i deserów, zage. Tapioka BIO to źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, witaminy PP, a także cynku, potasu, wapnia i żelaza.

Moniok uprawiany jest głównie w Peru, Boliwii, Brazylii a także w Tajlandii, Wietnamie czy Nigerii. W tych krajach jest ona tak popularna jak u nas polski ziemniak. Do produkcji tapioki wykorzystywane zostają największe bulwy.  W Polsce tapioka staje się coraz bardziej dostępna i popularna. Dzięki swojemu ogromnemu potencjałowi kulinarnemu jej popularność ciągle wzrasta. Smakiem tapioka przypomina smak tofu, oba charakteryzuje neutralny smak, dzięki czemu rewelacyjnie przyjmuje inne smaki uzupełniając zarówno desery jak i dania obiadowe.

W 100g surowej topioki mieści się około 358 kalorii jednak po ugotowaniu, topioka znacząco zwiększa swoją objętość, pochaniając wode i wówczas w 100g ugotowanej topioki mamy zaledwie 159 kalorii.
 
Składniki:
tapioka (skrobia z manioku)* 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
 
Waga netto: 400g
 
Wartość energetyczna w 100 g:
Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz - 0,02 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 88 g,
w tym cukry - 3,4 g
Białko - 0,2 g
Sól - 0 g
 
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezamPoczytaj o właściwościach i zastosowaniu sezamu, soję.
 
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
 
Kraj producenta: Polska
 
Certyfikat: BIO
 
Kraj pochodzenia składników: Tajlandia

Producent: BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO

Dodatkowe informacje

Więcej informacji
EAN5907814668882
Waga całkowita (kg)0.000000
ProducentBio Planet

Opinie

Dostawa i zwroty

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.