Ksylitol krystaliczny - cukier brzozowy 250g
Ksylitol zwany popularnie cukrem brzozowym jest popularnym zamiennikiem cukru białego. Ksylitol zyskał tak dużą popularność z kilku powodów – głównym z nich jest fakt, iż jest on mniej kaloryczny niż zwykły cukier oraz ma niższy indeks glikemiczny.
Opis
Ksylitol krystaliczny-cukier brzozowy 250g Finlandia
Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozyKiedy i jak stosować sok z brzozy?. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Składniki:
100 % ksylitolStewia czy ksylitol? (substancja słodząca)
Waga netto: 250g
Wartość odżywcza w 100g:
Warość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
Sposób użycia:
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
- do słodzenia potraw, deserów, napojów
- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitolStewia czy ksylitol? nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Uwaga:
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.
Produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Producent: SANTINI JUSTYNA ZJAWIŃSKA, CHLEBOWA 4/8, 61-003 POZNAŃ
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Kraj producenta: Polska
Dodatkowe informacje
EAN | 5908234462029 |
---|---|
Waga całkowita (kg) | 0.000000 |
Producent | Santini |